Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Muszájhigiénia: várandósan se legyen terhes a fogkő-eltávolítás

  • 2020-01-12 18:17:22

„De csinos vagy!”- milyen gyakran próbálnak így kedveskedni a kollégák, a barátok és a rokonok a kismamának (aki közben saját magát sokkal inkább szokta hasonlítani egy jól belakmározott pingvinhez). Lássuk be, a várandósság – annak is főként az utolsó hónapjai – alatt a csinos a legutolsó jelző, amit őszintén magunkra illőnek találunk.

Ahol viszont kismamaként is valóban jóleső dicséretként lehet megélni a bókot, az a fogorvos – már csak ezért az önbizalom-tupírért is érdemes rendszeres látogatást tenni nála. És ha már ott vagyunk, bizonyára tudatja velünk: a terhesség alatti szájhigiéné kulcsfontosságú.

Nem fűlik hozzá a fogad, hogy rendszeresen kezelésekre járj? Az a jó hír, hogy az ideális állapot eléréséért magunk is sokat tehetünk; nem nagy trúváj (németesek kedvéért: nem egy nagy vaszisztdasz): például rendszeres és alapos fogmosással.

Most pedig megkérjük a tévhiteket, hogy oszoljanak! Nincs itt semmi látnivaló!

Először is: tévhit, hogy a pocak növekedésével egyenesen arányos a rossz fogak számának gyarapodása. Csak abban az esetben igaz ez, ha a kívánós kismama májkrémes kenyeret eszik lekvárral, kovászos uborkához francia drazsét csipeget, rántott húst mártogat forró csokiba – és itt nem az ételek bizarr kombinációján, hanem az állandó nassoláson van a hangsúly. (Egyébként meg ki ne kívánna meg időnként valami förtelmes ételpárosítást a várandósság időszakán kívül!)

Ahogy a terhesség nem von el kalciumot a csontokból, a cukorka sem bújik meg jobban a fogközökben: egyszerűen ilyenkor jobban oda kell figyelni a fogmosásra, és szükség esetén többször előkapni a fogkefét és fogkrémet. 

És bejelentkezni egy fogkő-eltávolításra, mert az egészséges szájhigiénéhez az is hozzátartozik. Kismamaként persze felmerülhet ezzel kapcsolatban aggodalom, úgyhogy oszlassunk el még pár tévhitet:

– a terhesség alatt tilos fogászati kezelést végezni – nem igaz 

– a kezelés alatt a kismamák nem kaphatnak fájdalomcsillapítást – butaság 

– a várandósság idején tilos a fogászati röntgenfelvétel – ebben a formában ez sem igaz.

Van még kérdés? Ha már a nőgyógyásznál kisebb vagyonokat hagyunk ott minden látogatásnál, ne legyen terhes nekünk kismamaként elmenni fogászatra! 

Ha ennyi érv után sincs ínyedre, hogy felkeresd a fogorvosodat, akkor tedd meg a babáért: 

1. a fogágy gyulladása növelheti a koraszülés kockázatát, 

2. hatással lehet az újszülött súlyára is.

3. a szülők (igen, kedves kispapa, te is érintett vagy!) szájhigiénéje hatással van a baba majdani fogsorára is. 

Miatta csak megéri, nem igaz?

Branovics Orsolya: "2013 óta dolgozom fogászati asszisztensként és 2012 óta az Arandent Fogászat családias légkörű kollektívájában tevékenykedtem. 2015-ben megszereztem a klinikai fogászati higiénikusi oklevelet, azóta több rendelőben hasznosítom a tudásomat dentálhigiénikusi munkakörben. 

Az asszisztensi teendők mellett feladatom a páciensek fogászati egészségnevelése, prevenciós tevékenységek végzése a szájüregben orvosi irányítás mellett. Mosolygós, közvetlen hangvételemmel szeretném elérni, hogy a fogászati kezelés a lehetőségekhez képest a legkellemesebben teljen.

Mivel édesanyám is a fogászatot választotta hivatásának, ezért gyermekkorom óta a második otthonomként tekintettem a fogászati rendelőre. Ezek után nem volt kérdés, hogy milyen pályát válasszak az MKB bank, illetve a jogi pálya után.

Képességeim jobb kiaknázása érdekében folyamatosan képzem magam és gyűjtöm az új ismereteket a dentálhigiénia területén. szeretnék továbblépni, egyéni, a dentálhigiéniában új ismeretek megszerzése, fontos számomra a folyamatos továbbképzésem."

Branovics Orsolya elérhetősége. 

Meghívás