Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mit tehet a fogorvos a páciens mosolyáért?

  • 2018-04-26 20:12:51

Néhány ezer évvel ezelőtt a fogsor esztétikájának javítására a legelterjedtebb módszerek a foghúzás, a műfogsor illetve a reszelés voltak. A Hermann Junker régész által 1914-ben egy egyiptomi sírban felfedezett két, aranydróttal összekötött fog nagy érdeklődést váltott ki a fogászati ​​világban – kiderült, hogy a kozmetikai célú fogászat jóval régebb óta létezik, mint gondolták. Hogy a szép fogsor iránti vágy nem az elmúlt évszázad találmánya.

Miért fontos a szép mosoly?

Az esztétikai fogászat a smink után a nem sebészeti szépségipar második legnagyobb tényezője. Az American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) egy 2004-es tanulmánya segít megérteni, hogy ez miért lehetséges: a felnőttek 96 százaléka úgy véli, hogy az esztétikus mosoly vonzóbbá teszi az embert az ellenkező neműek körében, háromnegyedük szerint pedig a nem elég vonzó mosoly megnehezíti viselője szakmai karrierjét. Egy másik tanulmányuk arra a következtetésre jutott, hogy akinek ideális fogsora van 4,8-szor nagyobb valószínűséggel talál párt magának.

Kutatásaik azt is kimutatták, hogy a fogaikkal elégedetlenek 70 százaléka szerint a szép mosoly hiánya negatívan hatott az életükre, és hogy a nők 78 százaléka és a férfiak 63 százaléka arról számolt be, hogy fogaik negatívan befolyásolták a mentális egészségüket.

Milyen tényezők jelentősek?

Számos összetevő befolyásolja a mosoly képét. A fogak színárnyalata kétségtelenül az egyik legfontosabb, ez tovább osztható a Munsell színskála szerinti színezetre, intenzitásra és telítettségre. Emellett lényeges még a fogak elhelyezkedése és torlódása, a túlharapás vagy előreugrás jelenléte, a fogsor elfordulása és a fogak középvonala az arcvonásokhoz viszonyítva.

A mosolynak számos olyan aspektusa van, amely nem a fogakhoz kötődik, de erősen befolyásolja a mosoly esztétikáját, például ha az íny túl nagy felülete látszik, az ínymosolyt eredményez. Újabban a bukkális folyosó is jelentőséget nyert, mivel az itteni „feketeség” hiányzó fogak illúzióját kelti, sokszor szinte teljesen elrontva a fehér fogsor hatását. Az említetteken kívül az ajkak mérete, alakja és szimmetriája kulcsfontosságú a mosoly tökéletes keretének megteremtéséhez.

Létezik ideális mosoly?

Első ránézésre úgy tűnik, hogy ha ezeket a tényezőket figyelembe véve alkotja meg a fogász az ideális mosolyt, akkor ezzel az egész világon mindenki igényeit ki tudná elégíteni. Azonban a kulturális normák különbözőségei miatt nincs egy világszerte objektív megoldás.  

Az Ohaguro ősi gyakorlata az ázsiai országokban, többek között Japánban, Fülöp-szigeteken, Laoszon jó példa erre: a nők évszázadokig egy fahéjjal és más fűszerekkel ellátott vasalapú festéket ittak, hogy erősen fekete fogszínt érjenek el. Ez a gazdagságot és a szexuális érettséget jelképezte.


Egy másik példa, hogy újabban a japán nők körében az a divat terjed, hogy szemfogaikat görbére, „agyarszerűre” alakíttatják.  A "yaeba" néven ismert gyakorlatot a fiatal nőknél nagyon vonzónak tartják.


A kulturális eszmények különbözőségét mutatja a fogcsonkítás gyakorlata is. Bár ez szerte a világon megtalálható, Nyugat-Fokföldön (Dél-Afrikai Köztársaság) igazán jellemző. A metszőfogak szándékos eltávolítása fiatalkorban a felnőtté válás része közösségeikben.

A világon tehát nem mindenhol és nem mindig egyforma a mosoly szépségéről alkotott elképzelés, de a nyugati kultúrkörben is változtak az elvárások az évek során.

A mai technológiák

A zongorabillentyűsorhoz hasonlító fogsor és a csillogó koronák ma már felénk sem jellemző kívánalmak. A legtöbb esetben finom és észrevehetetlen fogászati ​​munkára van igény. A kompozit gyanták nano-hibrid technológiával, az egyre jobban kötő anyagok, a tartós kerámia restaurációk (például a lítium-diszilikát használatával), a gyanta pigmentek és a 3D-s szkennelési technológia bevezetése mind szerepet játszanak abban, hogy ma már lélegzetelállítóan természetes eredmények érhetőek el a helyreállító fogászatban.

A fogászat mai fejlettsége lehetővé teszi, hogy mindenki elérje az elképzelései szerinti mosolyt. Tapasztalt szakemberek sokszor arra is képesek, hogy néhány óra alatt akár helyi érzéstelenítés nélkül megváltoztassák pácienseik életét. A jelenlegi technológia és anyagok lehetővé teszik a fogorvosok számára, hogy újraalkossák a fogsort, ügyelve a finom anatómiai részletekre, például hogy a fogak úgy álljanak, hogy jól verjék vissza a fényt.

Összességében elmondható, hogy a szép mosoly soha nem objektív tényezők összessége. Azonban az esztétikai fogászat szépsége pont abban rejlik, hogy ma már nagyon sokféle célnak meg tud felelni. A páciens elképzelései ugyan gyakran talán nem felelnek meg a fogász szépséggel kapcsolatos elvárásainak, de a végeredményként kapott örömteli mosoly minden bizonnyal kárpótól ezért.

 

Forrás:

 

http://sdmag.co.uk/2017/11/24/smiles-around-the-world/

Meghívás