Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Miért nem kell az állatoknak fogat mosniuk?

  • 2018-08-14 10:19:12

Nem sokat hallunk arról, hogy a vadállatoknak naponta kétszer fogat kéne mosniuk vagy fogselymet kéne használniuk ahhoz, hogy ne mászkáljanak mindenfelé fájós fogú oroszlánok, farkasok, elefántok vagy esetleg cápák. De mi az oka ennek? Miért fontos a mi fogainknak az, amire az állatoknak általában nincs szükségük? 

Az emberekkel ellentétben az állatok többnyire nem hajlamosak a fogszuvasodásra vagy az ínybetegségekre. Míg nekünk mindennap kell energiát fordítanunk a fogaink alapos tisztítására és a fogorvost is gyakran kell látogatnunk, addig az állatok fogai javarészt természetesen védve vannak. De vajon hogyan? Ebbe adunk egy rövid betekintést. 

Természetesen fogkímélő étrend

A legtöbb vadállat nem fogyaszt megfőzött vagy feldolgozott élelmiszert. Attól függetlenül, hogy növényevők, ragadozók vagy mindenevők, általában csak nyers élelemmel és vízzel táplálkoznak. A mi ételeink és italaink ezzel szemben sokszor tartalmaznak feldolgozott cukrot, szénhidrátot és savakat. Ezek roncsolhatják a fogzománcot és elősegíthetik a baktériumok szaporodását.


Mivel néhány háziállat étrendje gyakran jobban hasonlít az emberére, így náluk már előfordul a fogszuvasodás, ezért sok esetben érdemes az ő fogaikat is mesterségesen tisztítani.

Rövid élettartam 

Sok vadállat élettartama rövidebb, mint a fogaiké, vagyis gyakorlatilag nem élnek olyan sokáig, hogy bármi gondjuk legyen velük. 

Gyakori fogsorcsere

Némely állatfaj fogsora nagyon gyakran természetesen cserélődik. Azok az élőlények, akik erős harapásukról ismertek, például az alligátorok és a cápák, gyakrabban elhullajtják a fogukat, mint más fajok. Egyes cápák életük során akár 35.000 fogat is elhullajthatnak, sok alligátornak pedig akár negyvenszer is lehet új fogsora élete során.


Természetes fogtisztítás

Számos állat gondozza ösztönös módszerekkel a fogait. Sok növényevő, például a szarvasmarha vagy a bivaly, nagyon sokáig rágja magas rosttartalmú táplálékát, amit így nemcsak könnyebben tud megemészteni, hanem a folyamat közben a fogát is tisztán tartja.

Egy másik példa, hogy amikor az elefántok gödröt ásnak vagy levésik a fák kérgét, egyben tisztítják is az erre használt agyaraikat. A ragadozók pedig sokszor a csontok elrágásával tartják fogaikat jó állapotban. Emellett sok macskaféle nyálának nagyon magas a pH-értéke, ami védi a fogzománcot, így segít elkerülni a fogszuvasodást. 


Bár lehet, hogy egyszerűbb lenne nekünk is, ha már maga a rágás tisztítaná a fogsorunkat, vagy ha az implantátumok helyett egyszerűen csak új fogakat növeszthetnénk, mégis be kell érnünk mesterséges módszerekkel. Érdemes tehát naponta legalább kétszer fogat mosni és a megfelelő gyakorisággal látogatni a fogorvost.

Források:

https://www.scienceabc.com/nature/animals/animals-brush-teeth-like-humans-pet-toothpaste-cow-chewing-dog-cat.html

https://snoozedentist.com/dentistry-in-nature-how-wild-animals-care-for-their-teeth/

 


Meghívás