Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Mi az a Fogkő?

  • 2020-04-07 18:48:09

A Fogászvilág küldetésének tekinti, hogy a Fogászvilágot látogató páciensek számára bemutassuk a különböző fogászati szakemberek munkáját, hogy ez által a páciensek egyre jobban megismerjék a szakemberek által nyújtott szolgáltatásokat és egészségtudatos döntéseket tudjanak hozni a jövőben. 

Ezen a héten Hlíva Mercédesz fogászati asszisztens és dentálhigiénikus beszámolóját olvashatják.

"Úgy gondolom, hogy a Fogászaton belül az egyik legfontosabb terület a dentálhigiénikusoké, vagyis a megelőzés. Ezért tartom olyan fontosnak, hogy akárcsak egy személyes kezelés előtt, itt is megfelelő tájékoztatást adjunk Önöknek a dentálhigiéniai kezelések menetéről, hogy el tudják képzelni hogyan zajlik egy kezelési folyamat.”

Mi az a fogkő és miért szükséges eltávolítani?

„A „dentalis plakk” a fogakon található lepedékből alakul ki. A helyes fogmosási technika megtanulásával csökkenthető a fogkő mennyisége, ami feltétlenül szükséges, ha a fogainkat szeretnénk megtartani. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a kivehető fogsorokat sem tudják pontosan a páciensek, hogy hogyan kell szakszerűen tisztítani, pedig azokon is megtapad a lepedék.”

„A fogkő tele van baktériummal. Ez a baktérium ínygyulladást okoz, a fogak elszíneződnek és esetleg kellemetlen szájszag és fogszuvasodás alakulhat ki az adott területen és talán a legfontosabb, hogy egy góc! A gyulladt ínyen keresztül a baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és rengeteg rejtett problémát okoznak. Ezek közé tartozik a hajhullás, bőrproblémák, ízületi fájdalmak, de akár infarktust is okozhatnak és a fogainkat is elveszíthetjük miatta! Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy Magyarországon is mindinkább elterjedjen a Preventív fogászat." 

Hogyan képzeljünk el egy kezelést?

„A legelső lépés, hogy a pácienssel kitöltetünk egy Anamnézis lapot, amin egy kérdéssor szerepel. Minden betegségről, gyógyszerről, műtétről nyilatkoznia kell a páciensnek. Miután ez megtörtént, a fogorvos felveszi a fogak jelenlegi állapotát (fogstátusz). Ezután írjuk meg a kezelési tervet, amit átbeszélünk a pácienssel. Elmondjuk, hogy mi a baj és mivel tudjuk orvosolni. A páciens ezt aláírja és kezdődhet a kezelés. És itt jön a dentálhigiénikus, vagyis én. A fogkövet ultrahangos fogkőeltávolítóval távolítjuk el. A páciensek figyelmét minden esetben fel szoktam hívni, hogy hol és mennyi rakodott le, és – ha a páciens kéri - készítünk előtte/utána fotót is, amivel tudjuk bizonyítani, hogy milyen szép eredményt értünk el. Egy kezelés 60 percből áll: ebben az időben megtörténik a fogkőeltávolítás, és egy teljeskörű, egyénre szabott szájhigéniás tanácsadás is.”

 

Mit érez a páciens?

 „Mivel teljesen egyénfüggő, hogy ki, hogyan reagál a kezelésre, mindig tájékoztatom a pácienst, hogy enyhe érzékenység előfordulhat, de éles szúró fájdalom nem várható. Ha mégis nagyon kellemetlen a kezelés, ami az első 3 percben kiderül, van rá megoldás: különböző ízekben ízesített „zsibi” zselék, vagy esetleg injekció. (Utóbbit ritkábban szoktuk alkalmazni.)" 

Már kész is van a páciens?

„Miután megtörtént a fogkőeltávolítás, különböző fogköztisztítókat alkalmazunk. Én ilyenkor megnézem, hogy a páciensnek milyen fogazata van és aszerint választok ún. „interdentális fogköztisztító fejecskét”, amit utána természetesen megmutatok a páciensnek is, hogy tudja, hogy mit használjon otthon fogmosás után, és azt is, hogy azt hogyan alkalmazza. Ha a páciens fogazata nagyon torlódott, akkor polírcsíkokat is alkalmazunk. A fogkő eltávolítása után, jön a polírozás. Egy kissörtéjű kefére polírpasztát nyomunk és szépen átmegyünk az összes fogon. Ahogy végeztünk a pácienssel, mindig megmutatjuk, hogy milyen változás történt a szájában.”

Hogyan tovább?

„Kezelés közben mindenről tájékoztatjuk a pácienst és felhívjuk a figyelmét arra is, hogy milyen gyakran jöjjön el újra hozzánk. Ha a páciens betartja az iránymutatásainkat, nagyon szép eredményeket tudunk elérni.”

 

Meghívás