Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Méhviasztól az amalgámig - A fogtömések rövid történelme

  • 2019-01-22 09:43:19

Fogtömésekre nagyjából 10.000 éve lehet igazán szükség, amióta az emberiség áttért a mezőgazdasági termelésre. De vajon mivel tömték be szuvas fogaikat őseink? Mit használtak erre a célra a középkorban? Mióta léteznek amalgámtömések, és mikor merültek fel velük kapcsolatban az első aggodalmak? 

Lyukas fogak az őskorban

A fogszuvasodás a földművelés előtti civilizációkban is jelentett problémát, de a vadászó-gyűjtögető embereknél gyakorisága csupán 1-5% lehetett, míg ez az arány a mezőgazdasággal foglalkozó társadalmakban akár a 80-85%-ot is elérhette.  

Ennek megfelelően a legrégebbi ehhez kapcsolódó leletek 7500-9000 évesek. Pakisztánban 2005-ben találták meg kilenc különböző ember kifúrt zápfogait. Nem teljesen egyértelmű, hogy a neolit korban történt beavatkozásnak mi volt a célja, de valószínűsíthető, hogy tömések is kerültek a fogakba, mert a fúrások érzékeny részeiket is érintették. 


A legrégebbi tömés 

Kutatók 2012-ben fedezték fel az eddig talált vélhetően legrégebbi fogtömést. Egy száz évvel korábban Szlovénia területén kiásott, nagyjából 6500 éves fogban méhviaszra bukkantak. A fog egy 24-30 éves férfihoz tartozott, és valószínűleg csak a halála után került bele az anyag. Abban az időszakban evés mellett másra is használták a fogaikat az emberek, például sokan a bőrök puhítását is azzal végezték. Ebben az esetben is feltételezhető, hogy a férfi foga nem evés miatt, hanem valamilyen egyéb tevékenység közben sérült meg.  

A méhviasz valóban meglehetősen jó anyag lehetett a fogak betömésére, mert felmelegítve megpuhul, viszont emberi testhőmérsékleten szilárd. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. 

Ókor és középkor 

Az ókorban és a középkorban számtalan anyaggal próbálkoztak. A viaszok, gyanták és különböző fémek mellett többek között ként, arzént vagy akár disznózsírt is használhattak, hogy eltüntessék a fogszuvasodás okozta lyukakat. Már az ókorban kifinomult eszközöket használtak a fogtömésekre, a késő középkorban pedig már számtalan erre a célra fejlesztett kellék állt a fogászattal foglalkozók rendelkezésére. 


Megjelenik az amalgámtömés 

XIX. századra sokat fejlődött a technológia, ekkor már elsősorban különböző fémekkel (ez lehetett arany, ezüst, ón, vagy ami épp rendelkezésre állt) tömték be a fogakat. A higany alapú amalgámtöméseket 1819-ben találták fel Angliában. Ott és Franciaországban használták először a technológiát, és bár kezdettől egészségügyi aggodalmak kísérték, mégis elterjedt az egész világon, mert hatékony és viszonylag olcsó módszernek számított. 1859-ben Amerikában egyesületet alapítottak azok a fogorvosok, akik hajlandóak voltak amalgámot használni. Az American Dental Association (ADA) ma is létezik, és az USA legtekintélyesebb fogászati szervezete.


Kockázatok 

A XX. század nyolcvanas-kilencvenes éveire felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint az amalgámtömések higanymérgezést és súlyos betegségeket okozhatnak. Az amalgám legnagyobb német gyártója 1993-ban felhagyott előállításukkal. Több kutatás is napvilágot látott, amelyek szerint az amalgám bizonyos esetekben súlyos kockázatot jelent, és ezeknek köszönhetően a világ több országában bizonyos pácienseknél (például terhes nők vagy gyerekek esetében) betiltották a használatát.      

Források:

https://www.cbsnews.com/news/beeswax-filling-may-be-oldest-hint-of-dentistry/

http://www.bbc.com/earth/story/20160229-how-our-ancestors-drilled-rotten-teeth

https://www.nature.com/articles/440755a

https://www.123dentist.com/the-history-of-dental-fillings/

https://dentistinnewhavenct.com/a-history-of-amalgam-fillings/

https://rosaliegilbert.com/oralcare.html

http://historyhoydens.blogspot.com/2008/08/medieval-dentistry.html


Meghívás