Az online fogászati asszisztens

Belépés

Jelszó helyreállítás


Regisztráció páciensként Regisztráció szakemberként, intézményként Change to English

Regisztráció

Fogszuvasodások a fogszabályozás közben. Mi lehet az oka és mit tehetünk ilyenkor?

  • 2019-04-15 22:02:21

Sokan úgy gondolják, hogy a rögzített fogszabályozó és a fogszuvasodás kéz a kézben járnak, illetve nehezítik meg a szebb mosolyra vágyó emberek életét. De valóban így lenne? Maga a ragasztó vagy a fogszabályozó anyaga lenne a fogszuvasodás fő oka? Esetleg a fogszabályozó mágnesként vonzaná a lepedéket és a legkülönbözőbb baktériumokat? A válasz igen is és nem is. Vajon mitől függhet, hogy valaki a fogszabályozó eltávolítása után önfeledten mosolyoghat vagy esetleg további kezelésekre lesz szüksége?

A fogszabályozás alatt kialakuló fogszuvasodás titka igen ritkán vezethető vissza a felhasznált anyagok minőségére. Természetesen vannak különbségek a felragasztott bracketek között, ami elősegítheti a lepedék megtapadását. Így például a kerámia fogszabályozók esetében az anyag mikroérdessége fokozza a felület nagyságát, így akár több baktérium telepedhet meg benne. Ugyanígy a ragasztók közül is léteznek porózusabb szerkezetűek, amelyekben könnyebben tapadnak meg baktériumok, de nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a helyes használat mellett ezekről az anyagokról, illetve felületekről a lepedék teljes mértékben lemosható, így közvetlenül nem okozhatnak fogszuvasodást.

A közvetett szerepük persze nyilvánvaló, főleg azok számára, akik fogszabályozót viseltek vagy viselnek, hiszen ők jól tudják, milyen küzdelmes lehet a fogszabályozóba ragadt ételmaradék eltávolítása. Ennek ellenére igen ritka, hogy fogszabályozás közben valódi fogszuvasodás alakuljon ki. Ennek oka többek között a rendszeres kontroll, ahol a fogszabályozó szakorvos minden alkalommal megvizsgálja a fogak állapotát és szükség esetén motiválás, instruálás útján vagy a fogkő eltávolításával elősegíti a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ezen túlmenően a fogszuvasodás kialakulását a folyamat lassúsága, illetve az előjelek könnyű felismerhetősége is gátolja. Ezek közé tartozik az úgynevezett white spot lézió, ami egy krétafehér területet jelöl a fogzománcon, mely a szuvasodás első jeleként, az ásványi anyag kioldódása miatt jelenik meg. Ez az eltérés a színét tekintve ugyan nehezen korrigálható, de a zománcban lezajlott folyamatok visszafordíthatóak és szerkezeti integritása visszaadható a megfelelő szájhigiénia fenntartásával.

Ennek ellenére sajnos előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a fogorvos is tehetetlen, hiszen a szuvasodás a fogközben is megkezdődhet, ahol a színbeli eltérések nem láthatóak, sőt sokszor a kontroll panoráma röntgenen sem jelentkezik az eltérés a fogak egymásra vetülése okán. Természetesen ebben az esetben sincs minden veszve, a teljes fogszabályozó eltávolítása nélkül is elláthatóak ezek a fogak. A legtöbb esetben elegendő az ívet kikötni, esetleg az szuvas fogon elhelyezkedő bracketet kell eltávolítani, majd a tömés elkészülte után egy újat visszaragasztani.

Kijelenthető tehát, hogy a fogszuvasodások megjelenése kapcsán nem kell félni a fogszabályozástól. A leghatásosabb és legegyszerűbb megoldás, ha törekszünk az ételmaradék és a lepedék tökéletes eltávolítására, illetve betartjuk az orvosi utasításokat.

A fogszabályozás alatti megfelelő szájhigiénia kialakításához az alábbi linken kaphattok egy kis segítséget: „A helyes fogápolás”

A cikket köszönjük Dr. Képes Dániel fogszabályozó szakorvosnak.

Ha már most időpontot szeretne foglalni a doktor úrhoz az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

https://www.fogaszvilag.hu/institute/dr-kepes-fogszabalyozas 

https://www.fogszabályozás.hu 

Dr. Képes Dániel:

"Fogszabályozással kapcsolatban 2011 óta állok pácienseim rendelkezésére, immáron két fogászati rendelőben is. Célom a tökéletesen egyénre szabott, minden részletre kiterjedő, minőségi felnőtt és gyermek fogszabályozás megteremtése az elérhető legmodernebb készülékekkel.

Munkámat a Semmelweis Egyetemen Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján szerzett tapasztalataim egészítik ki, illetve határozzák meg. Az itt eltöltött 8 év alatt a legjobb hazai és külföldi oktatót mellett tanulhattam meg a szakma szeretetét, illetve sajáthattam el a kezelésekhez nélkülözhetetlen precizitást. Megtanulhattam hogyan lehet a legkisebbekkel is sikeresen együtt dolgozni, társként kezelni őket, így akár a kezelés közben oldani fel a félelmeiket. Elsajátíthattam azokat a technikákat, amelyekkel könnyen érhetővé tehetem az adott problémát, illetve terápiáját. Megérthettem, hogy minden ember más és ebből fakadóan mások az igényei is egy kezeléssel kapcsolatban. Éppen emiatt igyekszem a fogszabályozás teljes palettáját lefedni, illetve a legjobb szakemberekkel együtt dolgozni, hogy a komplex terápiák se okozhassanak gondot.

Minden leendő páciensem ezt a tudást és hozzáállást tapasztalhatja meg a magánrendeléseimen, mert hiszem, hogy csak a minőségi és személyre szabott ellátással érhető el a teljes siker."

Meghívás